Badminton

Vill du lära dig mer om Badminton? Då har du kommit helt rätt!

Badminton är en populär racket sport som spelas med en badmintonboll och två rackets. Det är ett snabbt och energiskt spel som passar bra för alla åldrar. Det är en bra träning för både kondition och koordination.

Badminton är en fantastisk idrott för många olika skäl. Här är tre av dem:

 • Badminton ger dig en bra träning. Det är ett bra sätt att få lite flåset och samtidigt stärka armar och ben.
 • Badminton är ett roligt sätt att umgås med vänner och familj. Det är en social idrott som alla kan njuta av.
 • Badminton är en bra tävlingsidrott. Om du vill utmana dig själv och dina vänner, är badminton ett perfekt alternativ.
badminton badmintonrack med händer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

badminton på bana med gul fjäder

Målet med Badminton

Målet med sporten badminton är att få bollen i motståndarens halva av banan. Du kan uppnå detta mål genom att slå bollen över nätet och se till att den landar i motståndarens halva av banan. Du kan också vinna ett poäng genom att motståndaren missar bollen eller slår den utanför banan.

Regler i Badminton

Badminton är en racket- och bollspel som spelas inomhus eller utomhus. Det spelas mellan två spelare eller två lag om två spelare. Målet är att slå bollen över nätet så att motståndaren inte kan returnera den.

Badminton är en av de mest populära racket- och bollspelen i världen. Det är en mycket snabb och intensiv sport med hög precision och snabba rörelser. Badmintonspelare måste vara snabba, smidiga och koordinerade för att kunna vinna matcherna. De måste också ha bra kondition och uthållighet för att orka spela långa och intensiva matcher.

Badmintonspelarna använder en racket för att slå bollen över nätet. Racketen är ungefär 40 cm lång och har ett nät på ungefär 15 cm. Bollen är gjord av mycket mjuk gummi och är ungefär 6 cm i diameter. Den väger ungefär 3 gram.

Badmintonspelarna får inte slå bollen i golvet eller i någon av väggarna. De får bara slå bollen över nätet. Om bollen slås i golvet eller i någon av väggarna förlorar man ett poäng. Man får också förlora ett poäng om bollen slås utanför banan. Badmintonspelarna får inte slå bollen med sin hand eller med sin racket utanför banan.

Om de gör det förlorar de också ett poäng. Det går inte att returnera bollen med racketen. Bollen måste slås i golvet för att returneras. Badmintonspelarna får inte gå över nätet. Om de gör det förlorar de också ett poäng.

Om bollen slås i taket förlorar man också ett poäng. Det går inte att slå bollen i golvet medan man står på andra sidan av nätet. Om bollen slås i golvet medan man står på andra sidan av nätet förlorar man också ett poäng.

Badmintonspelarna får inte röra någon av de andra spelarna eller deras racketar. Om de gör det förlorar de också ett poäng. Det går inte att slå bollen i golvet medan man står på samma sida av nätet som motståndaren.

Om bollen slås i golvet medan man står på samma sida av nätet som motståndaren förlorar man också ett poäng.

fjäder håller i badmintonboll

Hur länge spelar man Badminton?

Det tar ungefär 45 minuter att spela en fullständig match i badminton. Detta innebär 21 poäng för var och en av de två spelarna. För att vinna en match måste spelaren vinna tre av de fem set som spelas. Varje set vinner den spelare som först når 21 poäng, med en marginal på två poäng. Om det blir 20-20 kallas det för deuce och då måste en spelare vinna två poäng i rad för att vinna setet.

Vilken utrustning du behöver för Badminton

En spelare i sporten badminton behöver följande utrustning:

 • Badmintonrack
 • Badmintonboll
 • Badmintonskor
 • Badmintonsockor
 • Badmintontröja

De flesta rackets är gjorda av graphite eller aluminium. De väger vanligen mellan 80 och 100 gram. Badmintonracken har en cirkelformad yta och en oval handtag.

Badmintonbollarna, eller fjärilen, är gjord av plast och har en liten metallkärna. Fjärilen väger mellan 4 och 5,5 gram.

spela badminton på badmintonbana

Hur det ser ut

Det finns två olika storlekar på spelplanen i badminton. Den internationella standardstorleken är 13,4 meter lång och 6,1 meter bred. Den andra storleken, som används i vissa lokala tävlingar, är 12,2 meter lång och 5,18 meter bred.

Spelplanen är markerad med en linje längs med varje kortsida och två linjer längs med varje långsida. Mellan varje par linjer finns en zon på 2,13 meter. Zonerna används för att bestämma om en boll är inne eller inte.

Badmintonbanan är uppdelad i två halvor av en mittlinje. På varje sida av mittlinjen finns två rektangulära områden, kallade serviceboxar. Serviceboxarna är 3,66 meter långa och 1,83 meter breda.

Vid varje ände av serviceboxen finns en linje som är 1,22 meter från kortsidan av spelplanen. Dessa linjer är kända som servicegränslinjer.

Hur du kommer igång och lär dig Badminton

Badminton är en fantastisk sport att lära sig för både vuxna och barn. Oavsett hur mycket eller hur lite du har spelat tidigare, finns det alltid något nytt att lära sig när det gäller badminton.

Här är några tips för nybörjare:

 • Börja med att lära dig grunderna. Lär dig hur man håller i racketen, hur man slår en grundslag och hur man gör en volé. Detta är de viktigaste slagen i badminton och du kommer inte att kunna spela utan dem.
 • Se till att du har rätt utrustning. Du behöver en racket, en badmintonskida och ett par badmintonskor. Racketen ska vara anpassad efter din storlek och styrka, så se till att du testar olika typer och modeller innan du köper något.
 • En bra övning för nybörjare är att slå en boll mot väggen. Slå bollen med olika slag och se till att du träffar den i mitten av racketen varje gång. Detta kommer att hjälpa dig att få en bättre känsla för slagen.
 • Spela mot en partner eller mot en vägg. Detta kommer att hjälpa dig att få en känsla för hur man spelar mot en motståndare.
 • Gå till en badmintonklubb eller titta på tävlingar på TV. Detta kommer att hjälpa dig att se hur de profesionella spelarna gör och få en känsla för spelet.
 • Lär dig de olika reglerna. Det finns många olika regler i badminton och du kommer inte att kunna spela utan att känna till dem.
 • Träna, träna, träna. Det är det bästa sättet att bli bra på badminton. Ju mer du spelar, desto bättre blir du.
serva med badmintonboll

Vad varje spelare behöver lära sig om Badminton

De grundläggande färdigheterna som en nybörjare behöver lära sig i badminton är:

 • Att hålla i badmintonrack på rätt sätt. Det finns två olika sätt att hålla i badmintonrack – den ena är den klassiska ”penhold”-greppet, medan den andra är den mer moderna ”shakehand”-greppet.
 • Att svinga badmintonrack på rätt sätt. Det finns två olika sätt att svinga badmintonrack – den ena är den klassiska ”overhand”-svingen, medan den andra är den mer moderna ”underhand”-svingen.
 • Att träffa bollen på rätt sätt. Det finns tre olika sätt att träffa bollen i badminton – den ena är ”forehand”, den andra är ”backhand” och den tredje är ”smash”.
 • Att servera bollen på rätt sätt. Det finns två olika sätt att servera bollen i badminton – den ena är ”underhand”-serv, medan den andra är ”overhand”-serv.
 • Att returnera bollen på rätt sätt. Det finns två olika sätt att returnera bollen i badminton – den ena är ”forehand”-return, medan den andra är ”backhand”-return.
 • Att hålla reda på poängen. I badminton finns det två olika sätt att få poäng – antingen genom att vinna ett set, eller genom att vinna en match.