Curling

Vill du lära dig mer om Curling? Då har du kommit helt rätt!

Curling är en sport som spelas på en isig yta. Sporten är mycket populär i Kanada, USA, Europa och Japan. Curling är en av de få sporter där alla åldrar och kön kan tävla mot varandra på en jämlik footing. Curling är en strategisk och taktisk sport som kräver skicklighet, precision och koncentration. Dessutom är det en social sport där man umgås med andra människor och bygger upp vänskapsband.

 • Curling är en fantastisk sport för alla åldrar.
 • Curling är en bra träningsform för både kropp och själ.
 • Curling är en social sport som gör det enkelt att träffa nya människor.
blå curling käglor

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

tävla i curling

Målet med Curling

Det finns olika mål med curling. Ett mål är att få bollen att glida så långt som möjligt på isen. Ett annat mål är att få bollen att stanna på ett specifikt ställe.

Curling är en sport där man använder en sten och en stav. Man får inte använda några andra redskap för att få bollen att gå långt eller stanna på ett ställe. Det går att spela curling på olika sätt. Man kan spela med två lag om fyra personer.

Man kan också spela med två lag om två personer. Det finns också turneringar där man spelar mot andra lag från hela världen. Det finns olika mål med curling. Ett mål är att få bollen att glida så långt som möjligt på isen.

Ett annat mål är att få bollen att stanna på ett specifikt ställe. Curling är en sport där man använder en sten och en stav. Man får inte använda några andra redskap för att få bollen att gå långt eller stanna på ett ställe.

Regler i Curling


Curling är en sport där två lag med fyra personer varje konkurrerar mot varandra på en isbana. Varje lag har två stenar, och målet är att få stenarna att glida så nära mitten av den cirkel som finns på banan som möjligt.

Varje match består av två delar, och varje del består av två omgångar. Under en omgång får varje lag kasta två stenar. Det lag som ligger närmast den cirkel som finns på banan vinner omgången, och det lag som vinner flest omgångar vinner matchen.

Curling är en sport som kräver mycket skicklighet och precision, och det är ofta en mycket taktisk sport. Lag som vinner ofta är de som är bäst på att läsa banan och förutse hur stenarna kommer att bete sig.

stav och curlingstenar

Hur länge spelar man Curling?

Curling är en sport som spelas med stenar på en isbanan. Det är en taktisk och strategisk sport där målet är att få stenarna att glida så långt som möjligt in i målet. Curlingmatchar består av två lag med fyra personer i varje lag. Varje lag får två brottningar per match.

Matchen börjar med att första laget kastar en sten från ena änden av banan. Sedan är det andra lagets tur att kasta en sten. Laget som har kastat stenen får sedan brottas med den för att få den att glida längre. När båda lagena har kastat och brottat två stenar är det första endan av banan klart.

Sedan går lagen till andra änden av banan och börjar om igen. Matchen är slut när båda lagena har kastat alla sina stenar. Laget som har fått sina stenar att glida längst in i målet vinner matchen.

Vilken utrustning du behöver för Curling

För att spela curling behöver man:

 • en curlingmatta
 • skor med bra grepp
 • en stor, tung sten
 • en borste för att polera stenen

Det finns också olika typer av stenar man kan använda, beroende på hur mycket man vill spendera. De billigare stenarna är gjorda av plast och de dyrare av natursten.

För att spela curling behöver man också:

 • – en target
 • – en klubba

Targeten är den cirkelformade måltavlan som curlingspelarna försöker träffa med sin sten. Klubban används för att ge stenen extra fart när den är på väg mot målet.

grön röd curling

Hur det ser ut

Det finns fyra stenar för varje lag, och de ligger i en cirkel på en isfläck. De två yttersta stenarna är kallade klackar och är större än de innersta stenarna, som kallas skott. De två lagens klackar ligger mitt emot varandra. På var sida om klackarna finns en cirkel med en diameter på cirka 12 meter.

Denna cirkel kallas för hushåll. Hushållen är den yta där laget får placera sin skottsten under spelet. Spelet börjar med att varje lag får två skottstenar. Första laget att kasta en skottsten är det lag som vann coin-tossen innan spelet. Klackstenarna ligger redan på isen när spelet börjar.

Det första laget kastar sedan sina två skottstenar mot motståndarlagets klackar. Detta kallas för första end. När första end är klart, byter lagen plats. Det lag som kastade först under första end kastar nu sist under andra end. Andra end fortsätter på samma sätt som första end, med två skottstenar från varje lag.

Detta fortsätter tills alla stenar är kastade, och det lag som har flest stenar närmast klackarna vinner endet. Spelet fortsätter på detta sätt tills ett av lagen har vunnit två end. Detta kallas för ett match. Om det står lika efter två end, fortsätter spelet tills ett av lagen har vunnit ett end.

Hur du kommer igång och lär dig Curling

Innan man börjar lära sig curling finns det några saker man bör tänka på. Curling är en sport som kräver både precision och skicklighet. Därför är det viktigt att man har tålamod och är beredd att öva.

För att lära sig grunderna i curling finns det många olika sätt. Man kan till exempel läsa böcker eller titta på videofilmer. Det finns också många curlingklubbar som ofta arrangerar olika typer av träningar och provspel. Dessa är bra tillfällen för att lära sig mer om spelet.

För att bli en skicklig curlingspelare finns det några saker man bör öva på:

 • Bärning: Det är viktigt att man lär sig att bära stenarna på ett sätt som inte skadar dem. Stenarna ska också placeras på banan på ett sådant sätt att de inte rör sig när man släpper dem.
 • Stickning: För att kunna styra stenarna på banan måste man lära sig att sticka dem på rätt sätt. Det finns olika tekniker för detta och det tar lite övning innan man kan sticka dem precis som man vill.
 • Släppteknik: Släpptekniken är viktig för att få stenarna att gå precis dit man vill. Det finns olika tekniker för detta och det tar lite övning innan man kan släppa dem på ett sådant sätt att de går precis dit man vill.
 • Broomsteknik: För att kunna styra stenarna även efter att man har släppt dem måste man lära sig att använda en broom (som är en typ av curlingträ). Broomstekniken är viktig för att kunna styra stenarna på banan.
 • Spelskicklighet: Curling är ett strategiskt spel och det är viktigt att man lär sig olika strategier för att kunna vinna matcherna. Det finns många olika sätt att spela curling och det tar lite övning att lära sig alla olika strategier.
spela curling på is

Vad varje spelare behöver lära sig om Curling

Curling är en rolig och social sport som är lätt att lära sig. Här är några av de grundläggande kurlingfärdigheterna som alla nybörjare bör lära sig:

 • The Hack: Det här är en startposition för spelaren. Hacken är en metallplatta som är fäst vid isen och används för att ge spelaren en bra start när de kastar stenen.
 • The Grip: Det här är hur du håller i stenen. Du vill ha ett tight och bekvämt grepp, så att du kan kasta stenen med precision.
 • The Delivery: Det här är själva kastet. Du vill ha en jämn och kontrollerad rörelse när du kastar stenen, så att den hamnar där du vill.
 • The Sweeping: Det här är en av de viktigaste färdigheterna i kurling. Du använder kvastarna för att hjälpa stenen att hamna där du vill. Du vill ha ett jämnt och kontrollerat drag med kvastarna, så att du inte stöter i stenen och förstör ditt kast.